Jansons frestelse

Följ detta recept på Janssons frestelse så får du en smarrig rätt som kommer uppskattas av både stora och små. Du kan göra din frestelse några veckor i förväg och frysa in.
 
Sedan är det bara att grädda före den ska serveras. Supergott!

Ingredienser

  • 1,5 kg potatis(ar)
  • 3 st gul lök(ar)
  • 75 gram smör
  • 250 gram ansjovis
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd

Tillagning

  • 1. Sätt ugnen på 165 grader. Skala och strimla potatisen i tunna stickor. Lägg inte potatisen i blöt – du behöver stärkelsen.
  • 2. Smörj en gratängform och lägg i potatisen. Ugnsstek potatisen i 20 minuter.
  • 3. Förbered löken under tiden: Skala och skiva den och stek mjuk i en kastrull med en klick smör på låg värme och lock.
  • 4. Ta upp ansjovisfiléerna och hacka om du vill. Blanda spadet med vispgrädde och mjölk.
  • 5. Ta ut den varma potatisen och blanda i lök och ansjovis. Häll över gräddblandningen och strö på ströbröd. Klicka på smör.
  • 6. Ugnsstek i 50-60 minuter i mitten av ugnen, lägg eventuellt över en bit aluminiumfolie i slutet om potatisen får för mycket färg.

Se hur Leif Mannerström gör Janssons frestelse Länk