Jansons frestelse

Jansons frestelse

Följ detta recept på Janssons frestelse så får du en smarrig rätt som kommer uppskattas av både stora och små. Du kan göra din frestelse några veckor i förväg och frysa in.
 
Sedan är det bara att grädda före den ska serveras. Supergott!

Ingredienser

  • 1,5 kg potatis(ar)
  • 3 st gul lök(ar)
  • 75 gram smör
  • 250 gram ansjovis
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd

Tillagning

  • 1. Sätt ugnen på 165 grader. Skala och strimla potatisen i tunna stickor. Lägg inte potatisen i blöt – du behöver stärkelsen.
  • 2. Smörj en gratängform och lägg i potatisen. Ugnsstek potatisen i 20 minuter.
  • 3. Förbered löken under tiden: Skala och skiva den och stek mjuk i en kastrull med en klick smör på låg värme och lock.
  • 4. Ta upp ansjovisfiléerna och hacka om du vill. Blanda spadet med vispgrädde och mjölk.
  • 5. Ta ut den varma potatisen och blanda i lök och ansjovis. Häll över gräddblandningen och strö på ströbröd. Klicka på smör.
  • 6. Ugnsstek i 50-60 minuter i mitten av ugnen, lägg eventuellt över en bit aluminiumfolie i slutet om potatisen får för mycket färg.

Se hur Leif Mannerström gör Janssons frestelse Länk