Favoriträtter

Sånt som smakar gott

Gubbmat: Raggmunk och stekt fläsk.

Så busenkelt att nu blir det stående som snabb lunchmat.

Hur gör man.

Vispa samman ett äggmed 1 msk vetemjöl, några nypor saltoch lite peppar.
Riv 5 stora potatisar(cirka 800 g) grovt. Om skalet är tunt och fint så behöver du inte skala potatisarna.
Pressa ur det mesta av vattnet och blanda ner potatisrivet i äggblandningen.

Stek rimmat fläsk  och spara fettet. Klicka ner raggmunks smeten och platta ut i den
heta stekpannan och stekflottet och stek på båda sidor så raggmunken blir frasig
och gyllenbrun. Servera med fläsket och lingonsylt.

 

Rotmos

Det här behöver du till 4 portioner:

1 stor kålrot
2 morötter
6 medelstora potatisar
5 dl grönsaksbuljong (1 del koncentrat och 4 delar vatten)
salt
5 vitpepparkorn och kryddpepparkorn
4 msk smör
svartpeppar

Gör så här:

Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
Koka upp buljong, salt och vitpepparkorn. Lägg i kål- och morotsbitarna. Låt koka ca 20 minuter.
Lägg därefter i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.
Häll av spadet och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp.
Späd med lite av kokspadet och lägg i en rejäl smörklick.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med köttig fläskkorv, fläsklägg eller skinka.
Och senap förstås som du blandar upp med lika mycket vispad grädde för att få ner syran lite.

 

Panerad strömming helt enkelt

Ingredienser

4 Antal portioner

  • 600 gram Sill/strömming (filéer)

  • 50 gram Matfett till stekning

  • 2 dl Ströbröd

  •  Salt

     

     
    Gör så här:
    1. Skala och koka potatis.
    2. Häll ströbröd med lite salt i en plastpåse. Stoppa ner strömming och skaka om. Om strömmingen är torr blöt den först med lite matolja.
    3. Hetta upp rikligt med matfett i en panna och stek strömmingen gyllenbrun på medelhög värme. Lägg upp strömmingen i en hög på en tallrik allteftersom, så att de håller sig varma.
    4. Häll av potatisvatten och mosa potatisen i kastrullen. Tillsätt lite mjölk, grädde eller smör till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
    5. Servera gärna (rårörd) lingonsylt till.