Gubbmat: Raggmunk och stekt fläsk

Hur gör man.

Vispa samman ett ägg med 1 msk vetemjöl, några nypor salt och lite peppar.
Riv 5 stora potatisar(cirka 800 g) grovt.
Om skalet är tunt och fint så behöver du inte skala potatisarna.

Pressa ur det mesta av vattnet och blanda ner potatisrivet i äggblandningen.

Stek rimmat fläsk  och spara fettet. Klicka ner raggmunks smeten och platta ut i den heta stekpannan och stekflottet och stek på båda sidor så raggmunken blir frasig och gyllenbrun. Servera med fläsket och lingonsylt.

Rotmos

Det här behöver du till 4 portioner:

1 stor kålrot
2 morötter
6 medelstora potatisar
5 dl grönsaksbuljong (1 del koncentrat och 4 delar vatten)
salt
5 vitpepparkorn och kryddpepparkorn
4 msk smör
svartpeppar

Gör så här:

Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
Koka upp buljong, salt och vitpepparkorn. Lägg i kål- och morotsbitarna. Låt koka ca 20 minuter.
Lägg därefter i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.
Häll av spadet och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp.
Späd med lite av kokspadet och lägg i en rejäl smörklick.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med köttig fläskkorv, fläsklägg eller skinka.
Och senap förstås som du blandar upp med lika mycket vispad grädde för att få ner syran lite.

Jansons frestelse

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är jansson_1-1-700x700.jpg

Följ detta recept på Janssons frestelse så får du en smarrig rätt som kommer uppskattas av både stora och små. Du kan göra din frestelse några veckor i förväg och frysa in. Sedan är det bara att grädda före den ska serveras. Supergott!

Tillagning

  • 1. Sätt ugnen på 165 grader. Skala och strimla potatisen i tunna stickor. Lägg inte potatisen i blöt – du behöver stärkelsen.
  • 2. Smörj en gratängform och lägg i potatisen. Ugnsstek potatisen i 20 minuter.
  • 3. Förbered löken under tiden: Skala och skiva den och stek mjuk i en kastrull med en klick smör på låg värme och lock.
  • 4. Ta upp ansjovisfiléerna och hacka om du vill. Blanda spadet med vispgrädde och mjölk.
  • 5. Ta ut den varma potatisen och blanda i lök och ansjovis. Häll över gräddblandningen och strö på ströbröd. Klicka på smör.
  • 6. Ugnsstek i 50-60 minuter i mitten av ugnen, lägg eventuellt över en bit aluminiumfolie i slutet om potatisen får för mycket färg.

Ingredienser

  • 1,5 kg potatis(ar)
  • 3 st gul lök(ar)
  • 75 gram smör
  • 250 gram ansjovis
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd

Stekt strömming

Gör så här:

  1. Skala och koka potatis.
  2. Häll ströbröd med lite salt i en plastpåse. Stoppa ner strömming och skaka om. Om strömmingen är torr blöt den först med lite matolja.
  3. Hetta upp rikligt med matfett i en panna och stek strömmingen gyllenbrun på medelhög värme. Lägg upp strömmingen i en hög på en tallrik allteftersom, så att de håller sig varma.
  4. Häll av potatisvatten och mosa potatisen i kastrullen. Tillsätt lite mjölk, grädde eller smör till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera gärna (rårörd) lingonsylt till.

4  Antal portioner

Ingredienser
  • 600 gram Sill/strömming (filéer)
  • 50 gram Matfett till stekning
  • 2 dl Ströbröd